subota, 20. prosinca 2014.

Najdraži film

Nemam najdraži film. Ne volim gledati filmove.

Steve Wozniak

Steve Gary Wozniak rođen je 11.08.1950 u SAD-u. Godine 1976 zajedno sa Stevom Jobsom i Ronaldom Waynom  osnovao je tvrtku Apple Computers, i proizveo jedna od prvih osobnig računala Apple 1 i Apple2. 1985 zajedno sa Stevom Jobsom dobio je nacionalnu medalju za tehnologiju. Trenutno je u braku sa Janet Hil s kojom se oženio 2008.

ŽELIO BIH.................

Želio bih postati liječnik. To mi se čini zanimljivo, htio bih raditi u nekoj sportskoj grani medicine. Kako bih pomagao sportašima. Htio bih raditi u nekom nogometnom klubu, u inozemstvu. To je samo san ali uz puno truda možda se i ostvari.

MOJ HOBI

Moj hobi je nogomet. Treniram nogomet već 5-6 godina. Osim igranja nogometa obožavam i gledati nogomet na  TV-u. Moj omiljeni klub je REAL MADRID, a nogometaš Cristiano Ronaldo. Osim nogometa obožavam boraviti u prirodi. Često planinarim, tražim gljive, šećem sa psom.......... Zimi skijam i gradim snjegoviće, a ljeti plivam, ronim, pecam ..........

četvrtak, 18. prosinca 2014.

Charles Lindbergh

Charles Lindbergh rođen je 4.02.1902 u Detroitu. Slavljen kao najbolji i najhrabriji letač svojega doba. Znamenit je njegov let preko Atlantika, kojeg je izveo sam neprekidno letjevši od 20. do 21. svibnja 1927., preletjevši od New Yorka do Pariza zrakoplovom  5809 kilometara. Za taj podvig dodjeljena mu je Medalja časti, najviše vojno odlikovanje Sjedinjenih Država. L
Lindberghov sin je otet 1932. iz obiteljske kuće u New Jerseyju i kasnije ubijen. Novine su taj događaj nazvale Zločin stoljeća.
Prije ulaska SAD-a u Drugi svjetski rat Lindbergh je postao glavni zagovornik nestupanja Amerike u rat. Bio je vođa udruge Najprije Amerika, najveće antiratne udruge. Vjerovao je kao i mnogi Amerikanci tog doba, da bi premoćna snaga Amerike porazila Hitlera ali bi time ostavila Europu na milost sovjetske Rusije što bi uzrokovalo uništenje zapadne civilizacije. Izjavljivao je da nitko s osjećajem za ljudsko dostojanstvo ne može opravdavati progone Židova uNjemačkoj.
Nakon ulaska Amerike u rat pomagao je ratne napore i letio u borbenim misijama na Pacifičkom bojištu. Poslije rata posvetio se brojnim akcijama za očuvanje okoliša.

Jackie Joyner-Kersee

Jackie Joyner-Kersee rođena je 3.03.1962 kao Jacqueline Joyner.je umirovljena američka atletičarka, trostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje.
Joyner-Kersee je prva žena u povijesti koja je u disciplini sedmoboja ostvarila više od 7000 bodova, te je i danas  važeći njen svjetski rekord od 7291 bod. Taj je rekord ostvarila tijekom natjecanja na OI u Seulu 1988. godine gdje je osim pobjede u sedmoboju uzela zlato i u disciplini skoka u dalj. Iako je za natjecateljice u sedmoboju po prirodi te discipline važno da imaju odlične rezultate u više disciplina, Joyner-Kersee se isticala po tome da je u njih nekoliko spadala u sam svjetski vrh te se komotno mogla natjecati s 'specijalistima' tih disciplina: uz već spomenuti skok u dalj briljirala je u disciplinama 100 m prepone . Naravno, i u ostalim disciplinama je bila dovoljno dobra, te je na taj način je potpuno dominirala sedmobojem u godinama svojeg aktivnog bavljenja atletikom. 
Njena cijela obitelj je potpuno bila posvećena atletici: suprug Bob Kersee joj je bio trener, brat Al je olimpijski pobjednik u troskoku, a Alova supruga je bila legendarna sprinterica Florence Griffith Joyner, višestruka olimpijska pobjednica i svjetska rekorderka.

Mahatma Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi rođen je 2.10.1869 g. u Porbandaru. Studirao je pravo na sveučilištu u Londonu (1889-1891). Zaposlila ga je indijska tvrtka koja je imala poslovne odnose sa  Južnom Afrikom . kada je došao u Durban shvatio je kako ga doživljavaju kao pripadnika niže rase unatoč njegovom obrazovanju. To ga je nagnalo da se pridruži borbi za priznavanje osnovnih ljudskih prava za Indijce. Uslijedio je period njegove borbe u Južnoj Africi gdje je proveo dvadeset godina od čega najviše u zatvoru.Za vrijeme Burskog rata Gandhi je organizirao sanitetsku jedinicu unutar britanske vojske kojom je i zapovijedao. Nakon rata se vratio borbi za prava Indijaca, a 1910. godine osnovao je farmu koja je zapravo predstavljala koloniju za Indijce. Četiri godine kasnije uspio je u naumu da južnoafrička vlada prizna indijske brakove, a kad je to uspio vratio se u Indiju gdje se uklkjučio u domaću politiku.
U to je vrijeme izaglasan Rowlatt Act koji je davao indijskim kolonijalnim vlastima zakonske ovlasti da oružano djeluju protiv revolucionarnih aktivnosti. Bilo je to vrijeme kada se Gandhi ponovno aktivirao kako bi pomogao u sprečavanju nepravde, zbog čega je završio u zatvoru. Nakon što je pušten iz zatvora oslučio se povući iz aktivne politike i posvetiti općem jedinstvu.

Međutim to nije bio kraj njegova suprostavljanja Britancima, da bi konačno uspio u naumu 1944. kada je indijska borba za nezavsnost došla u konačnu fazu. Umro je 30. siječnja 1948. godine, a nakon njegove smrti izražena je sućut od strane Ujedinjenih naroda. Iako ga više nema ostalo je njegovo učenje koje je postalo inspiracijom nenasilnim pokretima u drugim dijelovima svijeta. Kad malo bolje pogledamo bio je osoba koja je s
voj život posvetila boljitku drugih.
Mahatma Gandhi

utorak, 16. prosinca 2014.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe rođena je 1.6.1926 u Los Angelosu. Rođena je pod imenom Norma Jeane Mortenson.Majka joj se zvala Gladys Pearl  Monroe, a otac Martin Edward  Mortenson,
Marilyn Monroeali mnogi biografi smatraju da joj je biološki otac Charles Stanley Gifford.Postala je poznata u 20-oj godini pozirajući gola za kalendar Zlatni snovi.Počela se baviti manekenstvom, i tako je dobila prve filmske ugovore.Postala je seks simbol.Ubrzo je postala najpoznatija holivudska glumica. U braku je bila sa jednim od najboljih igrača bejzbola u povjesti, Joeem DiMaggiom, ali se brzo razvela.Nađena je mrtva 5.8.1962., u trenutku smrti imala je 36 g.