četvrtak, 18. prosinca 2014.

Charles Lindbergh

Charles Lindbergh rođen je 4.02.1902 u Detroitu. Slavljen kao najbolji i najhrabriji letač svojega doba. Znamenit je njegov let preko Atlantika, kojeg je izveo sam neprekidno letjevši od 20. do 21. svibnja 1927., preletjevši od New Yorka do Pariza zrakoplovom  5809 kilometara. Za taj podvig dodjeljena mu je Medalja časti, najviše vojno odlikovanje Sjedinjenih Država. L
Lindberghov sin je otet 1932. iz obiteljske kuće u New Jerseyju i kasnije ubijen. Novine su taj događaj nazvale Zločin stoljeća.
Prije ulaska SAD-a u Drugi svjetski rat Lindbergh je postao glavni zagovornik nestupanja Amerike u rat. Bio je vođa udruge Najprije Amerika, najveće antiratne udruge. Vjerovao je kao i mnogi Amerikanci tog doba, da bi premoćna snaga Amerike porazila Hitlera ali bi time ostavila Europu na milost sovjetske Rusije što bi uzrokovalo uništenje zapadne civilizacije. Izjavljivao je da nitko s osjećajem za ljudsko dostojanstvo ne može opravdavati progone Židova uNjemačkoj.
Nakon ulaska Amerike u rat pomagao je ratne napore i letio u borbenim misijama na Pacifičkom bojištu. Poslije rata posvetio se brojnim akcijama za očuvanje okoliša.

1 komentar: